Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Francisco_Hernández_de_Córdoba_(explorador_de_Yucatán) El_Viudo_negro Fort_Jones_(California) Escudo_de_San_Juan_de_Énova Eleutherodactylus_amadeus Filopappos Espasa-Calpe Eutenia Enhelsove Entrena,_La_Rioja Eugeni_d'Ors_i_Rovira Epicauta_polingi Forever_Amber Estación_Centrale_(Milán) Fin_de_un_viaje_infinito Estipe Esclavo_cimarron El_Aaiun_Bojador_Saguia_el_Hamra Festuca_juncifolia_var._planifolia Fondo_árabe_para_desarrollo_economico_y_social Eusko_Abertzale_Ekintza_Acción_Nacionalista_Vasca Eugenio_Cuello-Calón_Portilla El_coloso_de_cemento_punta_alta Eumorphus_assamensis_assamensis Eszak-Alföld Fantasmas_peleandole_al_viento Familia_peluche Estado_estacionario_(mecánica_cuántica) Emilio_Ramón_Surí_Quesada Emilio_Mújica_Montoya Felipe_Braun Elisanthe_noctiflora Equitacion_en_los_XXI_Juegos_Centroamericanos_y_del_Caribe Factor_de_transcripción Etrepilly_(Aisne) Estación_de_micros Esther_(historieta) Edward_Coxen Elecciones_a_la_Junta_de_Andalucía_de_1990 Fibra_de_carbono Epoca_de_Constantino_el_Grande Federación_Internacional_de_Historia_y_Estadística_de_Fútbol Elacatis_tonkineus Emmy_2008 Emperador_Buretsu Eduardo_Mazzitelli Fernando_Sagaseta_de_Ilurdoz_Cabrera Euphorbia_villosula El_Cámping Every_man_for_himself Estadio_Delle_Alpi FK_Rad Empresa_Siderurgica_José_Martí Eustoma_grandiflorum Entrenador_del_año_de_la_NBA

html map