Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Choeronycteris_mexicana Alan_McNish Chrysomitris_siemiradzkii Confederación_Canadiense Comandante_Azzedine Wimbledon_2010:_Mahut-Isner Competencia Víctor_Antoine_Ardisson Valle_de_Lierp Zapotitlan_Lagunas_(municipio) Virrey_de_Perú Consuegro Villano_de_las_Encartaciones Valga_linn Cheirostemon_platanoides Agencia_Internacional_de_la_Energia_Atómica Ville_en-Woëvre Château_de_Marracq Aerogeles Club_Nacional_Jose_Maria_Paz Vilsack Claude_Levi-Strauss Claudio_Miranda Aeropuerto_de_Gillam Chōjirō_Sasakibe After_forever_(álbum) Zeugophora_buonloicus Acer_pseudolaetum Conspiración_de_El_Escorial Xolotlán Vicente_Ruínez Chianche Compromiso_por_Galicia. Clematis_viticella_subsp._campaniflora Alberto_Owono_Montalban Clase_Rinascimento Vaulx-Milieu Aeropuerto_Internacional_Chicago-O'Hare Confederacion_de_Kilkenny Ventura_Núnez_"Venturita" Columna_del_infinito Vidente Velas_(freguesia) Conservatorio_Real_de_Bruselas Villa_Gesell Chuanr Aeropuerto_de_Libreville Wern.Schulze Abeto_prócer Velenyak Vano_Temporal_(album) Aeródromo_de_Beas_de_Segura Cochlea Club_de_Deportes_Cobresal Via_Colectora_Catamayo-Macara

html map