Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ebalo Alliance_for_a_New_Kosovo Diccionario_geográfico_estadistico_historico_de_España_y_sus_posesiones_de_Ultramar Copa_de_Oceania_1998 EA_Blackbox DOHC Crónica_de_Benifasar Alianza_Luso-Britanica Cronógrafo_del_354 Cuthbert_Victor Dezső_Lemhenyi Dmytro_Krivtsov Distrito_de_Tarn_Taran Cueva_de_Hércules Cultura_totonaca Copa_EBA Culebrones Distrito_de_Santiago_de_Surco Cumulo_de_Ptolomeo Alquite Dumouriez_(Charles_François_du_Perier) Critica_de_la_razón_pura Alerta_de_código_ámbar Eborilaira_alpina Cowon Depurador_de_aspersión_con_deflector Craig_McCracken Coqueiros_do_sul Correíllo Dasylirion_gracile Alfonso_Eduardo_Perez_Orozco Copa_de_la_UEFA_1976-77 Deodoro_da_fonseca Dinastia_salarida Cynthia_Lander David_de_Gea_Quintana Convención_Interamericana_sobre_Desaparición_Forzada_de_Personas Distrito_de_Mzimba Denpa_teki_na_kanojo Dark_match Copa_AFF_Suzuki_2012 Cornwall_(desambiguación) Crucero_Esmeralda_(4º) Ecorché Desastre_de_la_vega_de_granada Dirge_of_Cerberus_Final_Fantasy_VII- Ana_de_Orleáns Alelos_recesivos Dave_King Demarcaciones Altzai Cálao_grande_de_Célebes Ducado_de_Croacia-Dalmacia Amalecitas Cultura_de_la_ceramica_cordada

html map