Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Canadian_Soccer_Association Cantón_de_Lagny_sur_Marne Batalla_del_Rio_Niemen Berberis_aethnensis Castillo_del_Buonconsiglio Cerámico Capítulos_de_Aída Chamaelirium Bell_Helicopters Bandera_de_Indoamerica Carl_Zeiss_AG Chamberi_(Madrid) Braies Campeonato_mundial_de_natación_de_2003 Belmonte_de_San_Jose Catalonia_S.E.A.T. Biblioteca_nacional_del_peru Ceratoperidiniaceae Calle_de_Alfonso_XII Bajomedieval Catalina_Rosales Casa_de_Velasco_(Santiago_de_Chile) Ballenas_jorobadas Bahía_del_Astrolabio Benjamin_Lavaisse Casa_consistorial_de_Castalla Canton_Yantzaza_(Zamora_Chinchipe) Bonanza_Gift_Store Benjamín_Mero Bellefontaine CYNC Cementerio_Civil_de_Madrid Centro_Mundial_Baha'í Capitalismo Batalla_de_Punta_Cuevas Caroline_Kathryn_Allen Canilleta Caña_de_lomo Carlos_Zarate_Fernandez Celidueña_fina Chamaedorea_boliviensis C_1811_F1 Cañón_de_campaña_1944_de_100_mm_(BS-3) Boulevard_Haussmann Batallas_(Bolivia) Bartholomaus_Blumenthal Bert_Kaempfert Burb Bandera_de_Haiti Castnia_futilis Cabo_Peloro Ceratotherium Canarias_Airlines Camino_de_Tosa Aída_Poblete

html map