Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Destitución_de_Carlos_Manuel_de_Cespedes Alex_Amaral Eda-Ines_Etti Dôme_de_Neige_des_Écrins Alfonso_Diaz_(bolos) Crimolois Cuesta_de_Piedra_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Denominación_de_Origen_Gran_Canaria Dœuil_sur_le-Mignon Disquetera Amphibromus_nervosus Allotoca_zacapuensis Cultura_de_jarmo Crecchio Dicrogamasus Crisalida Alejandro_Gangui DEILT Due_Carrare Derek_Armstead Cytora_aranea Déja-vu Cosa_publica Diego_Sebastian_Cagna Diego_Angulo_Íniguez Diego_Casamán D_Dietr Alfonso_Teofilo_Brown Dendrocopos_moluccensis_nanus Curtiss_SB2C_Helldiver Débil_(album) Coralito Cyphosperma Dunas_de_Liencres Amorfo_(polimero) DHV Copa_mundial_de_futbol_de_1978 DeLisle_(Misisipi) Ali_Babacan Ammannia_stylosa Craseonycteridae Copa_del_Rey_de_Balonmano_2003 Cordyline_guineensis Diego_Fernandez_de_Serpa Darmstadt_(Indiana) Duncan_H._Munro Edificio_Francois_Mitterrand_de_la_Biblioteca_Nacional_de_Francia Dart_2012 Cucurbita_oblonga Ducado_de_Escalona Amaryllis_striatula Distrito_electoral_de_North_Palmyra_(condado_de_Otoe,_Nebraska) Do_Re_Mi-Ja Cumulo_de_Brocchi Daniel_Gamarra

html map