Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Halcones_Galácticos Mirror_of_erised HD_116713 Motorola_MING Hierba_de_San_Cristobal Hinton_(Oklahoma) Heinrich_Andres Heterhydrus Arisarum_vulgare_ssp_exsertum Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Pekín_2008 Husqvarna_Motorcycles Antonio_Blázquez_y_Delgado_Aguilera Anos_1540_a.C. Artistas_incluidos_en_el_Salón_de_la_Fama_del_Rock III_dinastia_de_Ur Mitsuharu_Misawa HP_Sauce Historia_de_la_Union_Civica_Radical:_los_años_1990 Habdon_Sundblom Monthelon_(Marne) Axel_Hedfors Anastasia_Nikolaievna_Romanova Hitler-Jugend-Fahrtenmesser Hoshihananomia_composita_sakishimana Autopista_de_la_Costa_del_Sol Hungria_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Barcelona_1992 Gunbird_2 Andres_García_Tébar Hidróxido_de_hierro(II) Hockey_sobre_hielo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Salt_Lake_City_2002 Héctor_Croxatto Huehuetan_(municipio) Hank_B._Marvin Andréi_Andréievich_Gromiko Honorable_Camara_de_Diputados_de_la_Nacion Humphrey_Lyttelton Arzobispado_de_Maguncia Andy_Johnson Antítesis Hole_in_the_Sky_festival Henry_Nicholas_Ridley Mocedades_del_Cid Autovía_de_Alicante Arturo_García_Buhr Antonio_Tello Heckelfono Antonio_Quintero Armando_da_silva_carvalho Idioma_tapachulteco Armene_hissarica_hissarica Apedreamiento Hexadesmia_micrantha Guayabo_Dulce_(Adjuntas) Axe_(desambiguación) Antoine-Leonard_de_Chezy

html map