Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Darin Derecho_del_mar División_Suroeste_(NBA) Dombrovska Distrito_de_Mortagne_au_Perche Ectactolpium_zuluanum Copa_Río_(torneo_internacional) Cortafuego Delta_(rio) Convento_de_San_Pio_V Dialeurodes_keralaensis Alessandro_nell'Indie Doctrina_católica_sobre_los_Diez_Mandamientos D.V.I. Ali_Abdullah_Saleh Creole_haitiano Cubo_del_profesor Crand_-Stotl Cottea_pappophoroides Deutsche_Bank_Place Ana_de_Cleves_(1552-1632) Cumulo_de_designaciones. Corrida_de_rejones Deer_park Denominación_de_Origen_Ampurdan-Costa_Brava Distrito_de_Toro Diacantha_insignita Cultura_de_Karasuk Cámara_de_vacío_térmico Dona_Bárbara_(telenovela_de_1975) Coxcatlán_(San_Luis_Potosí) ESMUC Dactylispa_humilis Altars_of_Madness Distrito_de_Uchiza Corrección_de_errores_en_transmisiones_digitales Almogaver Edificio_Bouchard Danzas_negras_del_Perú Diaethria_marchalii Convención_Americana_sobre_Derechos_Humanos Ana_Filantropena Diccionario_Geografico_Estadístico-Histórico_de_Espana_y_sus_posesiones_de_ultramar Aleksandr_Románkov Desfiladero_de_Pancorbo Diplotaxis_virgata_f_platystylos Crisis_asiática_de_1997 Edilberto_Sánchez Alex_Fox Dennis_Jonathan_Alas Dettifoss Copa_Centenario Eden_Roc Drymaria_cordata_var._gracilis Disolución_de_la_URSS

html map