Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Xenungulata Christian_Audigier Chemenot Alec_Melton_Pridgeon Alberto_I_de_Los_Belgas Club_Atlético_Puerto_Nuevo Concepción_del_río_Bermejo Agnus_Dei_Zurbaran Chrysolina_ogloblini Closed_captioning Comendador_(Elías_Pina) A_una_nariz Cinco_familias Acido_N_Acetilmurámico Circuito_callejero_de_San_José Agde_(cantón,_Francia) Albentosa Agave_filifera Veniliornis_kirkii Chuquibamba Acapetahua_(municipio) Colburn_(condado_de_Chippewa,_Wisconsin) W3m Condor_municipio Xérez Abreviaturas Zoo_Cerro_Pan_de_Azucar Yes,_Summerdays Chartres-de-Bretagne Comercial_Futebol_Clube_(Ribeirão_Preto) Condado_de_Franklin_(Nueva_York) Condado_de_Solano_(California) Agujero_ciático_mayor Aisa_(Huesca) Agustín_Codazzi_(cesar) WA2000 AVNOJ Adelbert Citocromo_bc Victoria_Hollowell X_15 Albinismo Adan_cromosomal_Y Valdis_Muižnieks Victor_Manuel,_conde_de_Turin Weeki_Wachee_Gardens Agosto_de_2008 Christopher_Maurice_Brown Clasificación_académica_de_universidades Albelda Abd_al_kader Watchtower_Bible_and_Tract_Society_of_New_York Acero_vitrificado Al-Shabaab Voleibol_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Barcelona_1992

html map