Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Asociacion_de_mujeres_cineastas_y_de_medios_audiovisuales Himno_Nacional_de_Mauritania Muhlhausen Ibanez_Studio Hedyotis_callitrichoides Mirage_F2 Hilda_Tenorio Hedysarum_motorius Ancistronycha_abdominalis Homaliaceae Autovia_interconexion_norte_sur Anthoxanthum_ovatum_var._tenerum Apocináceas Guilhem_de_Peitieu Identidad_de_los_cuatro_cuadrados_de_Euler Arturo_Martínez_Noval HD_148937_b Arteria_tibial_anterior Hierodula_fumipennis Moisés_Barrio_Duque Arquídamo_II Hilma_af_Klint Asociación_Espanola_contra_el_Cáncer Grigori_Kozintsev Habib_Bamogo Mississippi_(río) IKVM_NET Günther_Lützow Aticista Hemidoras_morrisi Gérard_Lanvin_(escultor) Andrea_Tonti Idioma_karachayo_balkaro Guzmania_lingulata Avestruz_(desambiguación) Aphthona_mallotae Monoxia_obesula Guayaba_amazónica Asociación_para_la_Defensa_Nacional_Húngara Hugo_Sperrle Hospital_de_Bethlem Ano_oscuro Azhdarchoidea Misión_Interaliada_a_Polonia Antonio_Smith Heterotrofico Antonio_Cruz_Conde Aristida_heymannii Mission_San_Luis_Rey_de_Francia Athemus_striatipennis Antagonista_competitivo Anse Mortadelo_y_Filemon_-_El_S.O.E. Herb_Siler Anselmo_de_Laon

html map