Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Nervio_cutáneo_medial_del_antebrazo Pinion_Pines Museo_de_arte_moderno Opuntia_albiflora Objetivo_Bi-ki-ni Phyllotreta_hermonensis Nerville-la-Forêt Notophthalmus Pierre_Guillaume_Frédéric_le_Play Plan_de_mitigacion Parral,_Hidalgo_del Pinus_lowii Neoancistrotus_guapimirim Partido_Socialdemócrata_de_Alemania Pablo Pedro_Yanowitz Organización_territorial_de_Botsuana Parmenio Odontocyclops Notas_de_rally Odontophrynus_occidentalis Peterhouse_College Notaría_Mayor_del_Reino Paspalanthium Perseus Neurocarpaea Nueva_Ross Míster_Gay_Europa_2006 Pelicula_biografica Patrullero_clase_Alusafe_1500_Mk._II Pacto_de_caballeros Pismo_Beach_(California) Paloma_Navares Pajarita_(complemento) Nubes_interestelares Picante_a_la_tacnena Oficina_del_Alguacil_del_Condado_Harris Oreochromis_chungruruensis N-Mix Never_Mind_the_Hosen_-_Here’s_Die_roten_Rosen N’Dlondougou Paul_Arthurs Museo_voor_Fotografie Orlando_Jimenez_Leal Odontesthes_microlepidotus Padre_Rubén_Vargas_Ugarte_S_J. Nemzeti_Bajnokság_I_1901 Pedro_Vadés Nadie_Te_Amará_Como_Yo Otreius_de_Melitene Polidrupa Orecchio Norton_Shores Nikola_Lončar Mézieres-sur-Seine

html map