Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Hambleton_(Yorkshire_del_Norte) Idioma_huno Homer_Loves_Flanders Antero_Aspíllaga_Barrera Animal_nocturno_(programa_de_TV_de_Chile) Andreas_Marschall Guardianes_del_Universo André_de_Foix Annesorhiza_marlothii Himno_de_la_República_Socialista_Soviética_de_Kazajistán Misioneros_jesuitas Apeadero_de_Prilhão-Casais Anapero_colicorto Hans_Schinz Minoridad Helmut_Spath Hotel_Ritz_Carlton_&_Residences_(Mexico) Historia_de_lyon Monasterio_de_Santa_María_de_Tolono Associacao_Desportiva_Jaraguá Antoine_Balard Heathcliff_Andrew_Ledger Hémévillers Ara_Tokatlian Guillermo_Pintos_Ledesma Movilización_estudiantil_en_Quebec_de_2012 Henry_Morgenthau Apaturina_principalis Autoridad_de_Comunicaciones_Electrónicas_y_Postales Ano-luz Another_Code:_R_Mas_Alla_de_la_Memoria Momotarō_Dios_de_las_Olas Mizuho_Financial_Group,_Inc Aurora_(Disney) I_tre_mariti Humaita_(Dpto._Ñeembucú_Paraguay) Hermandad_de_Penitencia_de_Nuestro_Padre_Jesus_Despojado_de_sus_Vestiduras_y_Maria_Santisima_de_la_Caridad_y_del_Consuelo Anacardiacea Aulacophora_blackburni Arthur_Spoelstra Arranque_autógeno Aristóteles Herramienta_informática_de_pruebas Guerra_de_los_Nueve_Anos_(Irlanda) Atención_médica Guerra_de_los_clones Hery_(Yonne) Guerra_civil_de_transnistria Horizonte_edilicio Hache Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Maraton_femenino Avenida_Seneca_(línea_de_la_Avenida_Myrtle) Hirschfeldia_adpressa H_G_Jones IBM_Advanced_BASIC

html map