Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Merkava_III Quincerot_(Côte-d'Or) Primer_ministro_de_tonga Q_(Mr.Children) Gobius_senegambiensis Lucio_Aurelio_Cotta_(consul_65_a_C.) Psylliodes_rhaicus Luis_Enriquez_y_Téllez_Giron Mai_Otome_0_S_ifr Psychoderelict Grafía_de_Huesca_de_1987 Gregorio_Delgado Microrregion_de_Wenceslau_Braz Mario_Alfonso_Velarde_Pinto Mariano_Chico_Navarro Martinsdale_(Montana) Puntería Receptáculo Ramon_Puig_Gairalt Príncipe_de_San_Donato Grafo_autocomplementario Grand_Prix_Fred_Mengoni Metro_SA Matadero_cinco_o_La_Cruzada_de_los_Niños Mi_pobre_diablillo Recife_Open_Internacional_de_Tenis Lobivia_haematantha Made_in_Argentina Lombard-Pápa Marduc_Baladán Micrófono_multiarray Golpe_de_estado_en_Fiyi_de_2006 Malaga_del_Fresno Premio_Helen_B._Warner_en_Astronomía Quetzacoalt Malik_Sealy Punto_limite Grabich Proyecto_parque_nacional_la_Fidelidad Martín_Cortés_(1533-1589) Punjena_paprika Puente_de_Queensboro McKinley_(condado_de_Kittson,_Minnesota) Pseudostreptogyne Mado_Oh_Granzort Ramesuaram Magsaysay Marquesado_de_Villafranca_(desambiguacion) Maladaptación Melchor_Angel_Posse Mabberley's_Plant-Book Manuel_Capella MiG_29S Luis_Gámir Louise_Raymond

html map