Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Manuel_Sender_Garcés Maccastorna Prehistoric_Orkney Marion_Rung Magne_(Vienne) Manuel_Lillo_Roca Premio_a_la_Educación_Lester_Conrad Pozas Pythonidae Lycenchelys_melanostomias Manchester_(Nuevo_Hampshire) Markel_Robles_Zugadi Mall_Plaza_Antofagasta Memo_Rex_Commander_yel_Corazon_Atómico_de_la_Vía_Lactea Lockheed_C_5 Masters_1977 Golfo_de_fonseca Margot_Duhalde_Sotomayor Gregor_Lorger ProBa Grecia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sarajevo_1984 Micromegas Mermaid_man_and_barnacle_boy_iii Mecánica_de_fluidos Merhawi_Kudus Mauricio-José_Schwarz RPA Luisa_Windsor Gobiosoma_hemigymnum Macizo_de_Larra-Belagua Mercado_de_Chamberí Manuela_Gorriti Puente_de_Passy Maeotae Lombardi_(locutor) Mariya_Kliónova Rafael_Escuredo_Rodriguez Pruebas_sanguíneas_de_ADN Lorenzo_Ujlaki Los_Calpes Recebo Prionocyphon_minusculus Melbourne_Croatia Microgale_brevicaudata Mangorlita Miguel_Covián_Perez Marqués_de_la_Ría_de_Ribadeo Manuel_Aldunate_y_Avaria Maratón_Santa_Fe-Coronda Mausoleo_de_Kwame_Nkrumah Margaret_MacMillan Marquesado_de_Torrehoyos María_Ignacia_Ibañez Raymond_Townsend Ray_Sefo

html map