Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Gantts_Quarry Gil_Navarro Rui_López_Dávalos Rostam Reino_de_Arlés Iglesia_de_San_Martin_de_Landshut Uqlidisi Municipio_de_Owens_(condado_de_St._Louis,_Minnesota) Muro_de_la_Verguenza_(México) Galeruca_corsica Galeria_Morava_de_Brno François_Émile_Popineau Municipio_Panamericano_(Tachira) George_Coyne Reino_Unido_en_los_Juegos_Olímpicos_de_San_Luis_1904 Ingeniería_de_producto Rihanna:_Talk_That_Talk Garden_City_(Carolina_del_Sur) Ildegonda Municipio_de_Volga_(condado_de_Clayton,_Iowa) USS_Kitty_Hawk George_Bass_(arqueologo) Geraise Municipio_de_Center_(condado_de_Allamakee,_Iowa) Trierarca Ronald_Fuentes Tulipa_mauritiana Genoveva_Anonma Garowe Gebel_Musa Iglesia_Apostólica_Armenia Revolución_de_Cabezas_de_San_Juan Roi-Soleil George_Ferris Río_Yeje_Bulen Rollulus_rouloul Twist_and_Shout_(álbum_de_The_Beatles) Universidad_Católica_los_Ángeles_de_Chimbote Republica_de_Papúa_Occidental Robledo_de_Caldas Municipio_de_Vecpiebalga Gastón_Garatea_Yori Gennaro_Ivan_Gattuso Gloria_Stella_Diaz River_Road Geogale_aurita Frederick_Ferdinand_Low Trócola Rio_Bisagno Risø Rio_Lagares Freeswitch Imbert Ilicaceae Tricholoma_pardinum

html map