Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Turquía_europea Universidad_de_glasgow Gediz_(rio) Gato_andino Rhagodira_lindbergi Una_novia_errante Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_Santa_Ana_(Iztacalco) Futbol_americano_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1932 Geotrupidae Rodilla_Sánchez G.D._Joane Ilham_oliyev Turaco Fuelle_(camara_fotográfica) René-Levasseur Municipio_Cajigal_(Anzoategui_Venezuela) Franz_Kafka Frontera_hispano-lusa Fresnes-les-Montauban Unión_Deportiva_Los_Llanos_Aridane Fray_Luis_Jerónimo_de_Ore SEAT_Concepto_T Gliese_318 Municipio_Acosta_(Falcón) Girolamo_Savonarola Indo-germánica Galeodes_insidiator Friedrich_Karl_Johannes_Thiele Geografía_de_Nigeria Tulipa_gesneriana Galeria_Pacifico Municipio_de_Saratoga_(Dakota_del_Norte) Ginecologa Reynoguelén Fraunhofera_multiflora Iglesia_parroquial_de_Santa_Maria_de_la_Asunción_y_del_Manzano Franziska_Weisz Ricard_Ibánez_Orti Rolando_Cubela Reinos_de_Aragon Tunkas_(municipio) Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asunción_(Labastida) Impacto_Certero García_Lanza Rio_Harnen Infernales_de_Güemes Ulex_nanus_var._confertus Gaoth_Dobhair Romperocas Indent Royal_Society_of_Chemistry Gerygone_dorsalis Imagex Gauchos_judíos Urselia_Díaz_Báez

html map