Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ozzy_Osbourne Pentaminó NT_3_5 Museo_de_Geología_(Sevilla) Noroeste_de_Washington_D._C. Plombières-les-Bains Petrel_cuello_blanco Mónica_y_sus_amigos Parque_Gasset_(Ciudad_Real) Philadelphia_Folk_Festival:_40th_Anniversary Pilar_Gimenez_García Ogino NASDAQ-100_Open Más_Grandes_y_Traviesos O_Cordal,_Labrada Mónica_Peñalver_González PSNR Planeacion_interactiva Pfaffia_sp Partido_Socialdemócrata_Lituano Periodo_Ediacárico Oxyroplata_soror Ordono_II_de_Asturias Museo_del_Molino_de_Papel_de_Capellades PZL_W-3_Sokól Pomer_(Zaragoza) PSdeG_PSOE Por_amarte_(canción_de_Enrique_Iglesias) Platyrhynchus_albigularis Music_for_Relief Otis_(Maine) Onslaught(wiiware) Perfil_doble_T Palacio_de_la_Diputación_de_Córboba Operaciones_con_archivos_(informática) Porrini Osteocephalus_pearsoni Nevado_del_Tolima Myrtus_pimenta_var._breviflora Muy_Antigua,_Venerable_y_Dominicana_Cofradia_Penitencial_y_Sacramental_de_la_Santa_Vera-Cruz,_de_Nuestra_Señora_Madre_de_la_Iglesia,_del_niño_Jesus_y_de_la_Resurrección_de_Cristo_(Palencia) Pollack Placa_al_Merito_Deportivo_en_Castilla-La_Mancha Omobranchus_meniscus Musikhochschule_de_Lubeca Pleurothallis_crepidophylla Partido_Regionalista_por_Andalucía_Oriental N_horizontal_(jeroglífico) Oren_Smadja Palatinado_(region_vinícola) Piromides My_God,_help_me_to_survive_this_deadly_love OGLE_2006_BLG-109Lc Oktubre Ors_el_dhib Oblivion_tierra_de_The_Elder_Scrolls_IV

html map