Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Monica_Naranjo_(album) Hernán_Miraval Herschelianthe_hians Arraclanera Hundimiento_del_MV_Karama Arturo_Garcia_Buhr Halcyon_senegalensis Mr_Meaty Astronomia_Nova Angelopolis Andres_Zapico_Junquera Herminia_Brumana Montes_Cotswold Mionectes_rufiventris Missouri_Comets Heptapteridae Hey_Ho!_Let's_Go_The_Anthology Andrés_Parra_(cantante) Anzuola_(Guipuzcoa) Húmero Mobutu Andrea_Masiello Horchatera Asesinatos_de_Villisca HAHO HH_65 Apistogramma_agassizii Arith Hermandad_de_la_Piedad He_343 Apocalyptic_Love_(canción) HMS_Royal_George Hyevre_Magny Audomar_Ahumada_Quintero Astyanax_maculisquamis Asamblea_democratica_de_Colorado_2008 Anatomía_y_fisiología_externa_de_los_insectos Milton_Humason Artesia_(California) Haroldson_L._Hunt Holasovice HAJ Hugh_Hudson Hernán_de_la_Torre Monte_Júcar Henry_Samary_de_la_Comédie_Française I_Tele Harpassa Armando_Falconi Mont_Louis_(Pyrenees_Orientales) Anos_90_adC Anoplosuchus Huracán_Isidore Autopista_Madrid_Córdoba Heliamphora_heterodoxa

html map