Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Acestrocephalus Clavel_bravo Zona_de_alienacion Víctor_Li-Carrillo_Chía ClayFighter_63_1/3 Circourt Colaspidema_dufouri Ciudad_independiente Chusquea_valdiviensis Charles_Pierre-Gaston_Francois_de_Lévis Classico_algérien Zdenek_Zlámal Al-Saad Conophytum_subcylindricum Vernonia_amygdalina Clearwater_(Carolina_del_Sur) Cirio_Santiago A_Sorcery_Written_In_Blood Computación_en_la_Nube Clínica_Universitaria_de_Navarra Club_Náutico_de_Denia Aerts Videojuego_deportivo Cires_lès_Mello Aebleflaesk Circuito_RC Willie,_el_Gigante Comite_Economico_y_Social_Europeo Codru_(Moldavia) Vahid_Yusuf_oglu_Əlekberov Aeropuerto_Internacional_de_Punta_del_Este Xenochalepus_vittatipennis Clematis_scottii_var._eriophora Como_sé Acta_Commentat._Univ._Tartuensis,_A._Math. Agrupación_Astronómica_Aragonesa Alberto_van_klaveren Yerba_mala Yongding Yuri_Kondratiuk Conformacion_en_forma_de_bote Vigilantes_de_Texas Chirixalus_cherrapunjiae Agersborgia VersaEmerge Cissampelos_tomentosa Zabdiel_Joaquin Club_Social_y_Deportivo_Estación_Quequén Virgin_EMI_Records Wilde_(pelicula) Alberto_Morais_do_Valle Condado_de_limerick Clelles Cibona Chirlas_a_la_marinera

html map