Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Netzwerk_Europäische_Bewegung_Deutschland Ninib Mutants_and_Mastermind Poa_sheldonii Parque_Municipal_y_Jardin_Botánico_de_Gütersloh Nelson_(Nuevo_Hampshire) Plaza_de_Toros_de_San_Sebastián Ohiopyle Peyrat_de-Bellac Nervilia Mâle Oliverio_Castaneda_de_Leon Poinson-les-Fayl Palhoça OVNI_de_Hopeh Pecuarias Nerone_(Boito) Nomeclatura_de_los_oxoácidos Orchis_saccata_f._flavescens Pittsboro_(Misisipi) Palacio_CEC No_es_lo_mismo Pimentus_cotinifolia Nightmares_Made_Flesh Pandur_6X6_APC Pedro_Algorta Peplis_indica Nuling Parque_Arqueológico_de_Carranque One_Flew_Over_the_Cuckoo's_Nest_(película) Pavel_Petrovich_Anosov Penelope_Díaz Panzers Pedro_Mario_Alvarez_Abrante Patio_Bonito_(estación) Neolítico_en_Africa Pieter_de_Jode_II Parietal P.R.I. Partido_Regionalista_de_Castilla-La_Mancha Pedúnculo_cerebral Pal Pomsky Patilobo Muḥammad_ibn_Musa_al_Ḵwārizmi Nueva_Rumasa Opera_de_Fráncfort Nicolae_Ceaucescu P_30_(autovía) Peppino_Mereu Métrica_de_Alcubierre Populus_tremula_ssp_tremuloides Polinomios_de_Hermite Platyaechmea_tillandsioides Nhopkg_fe

html map