Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Eagles_(album) Crataegus_lasiocarpa Aloe Alvaro_Nuñez Copa_EHF_1986-1987 Código_de_Lipit-Ishtar Cypripedium_pitcherianum Cylindrocaulus_patalis EA-6B_Prowler Alstroemeriales Corydoras_saramaccensis Allium_marvinii Demografia_de_Corea_del_Sur Da_mihi_factum,_dabo_tibi_ius Dictionnaire_des_Sciences_Naturelles Distrito_de_Charleville-Mezières Diocesis_de_Springfield_en_Massachussets Distrito_de_San_Nicolas_(Carlos_Fermín_Fitzcarrald) Distrito_de_huaro Dee_Wallace_Stone Cuerpo_de_bomberos_de_Valparaíso Diaulo Deutsche_Bundesbank Edgar_Eduardo_Méndez Ana_Mercedes_Asuaje_de_Rugeles Czeslaw_Milosz_de_Lubicz Cédula_de_ciudadania Alí_Lenín_Aguilera_Marciales Desembarco_chileno_en_tocopilla Alicia_(anémona) Aleksandr_Beschástnyj Demografía_de_Ucrania Crónica_de_Castilla Alor_Setar Diferencial_(automovil) Decimiana_hebardi Debbie_Watson Amand_Neut Eclipta_zippeliana Dammarie_sur_Loing Cordia_laevis Corella_(Navarra) Dejoces Distrito_judicial_de_arequipa Dimefeptanol Corona_liechtensteiniana Demetrio_(Cherubini) Cynthia_Ann_McKinney Alexis_Nahuelquén Cucarachero_piquilargo Ecsenius_aroni Curtiss_JN4_Jenny Alfonso_de_silva Desayuno_de_Líderes_(El_Ala_Oeste) Cumbre_del_Libertador_Gral._San_Martin

html map