Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cyphon_loebli Domingo_Rodriguez Dynamidium_montivagum César_Caneda Día_de_Canadá Covent_Garden Amarilidoideas Diferencias_linguisticas_entre_Espana_y_Latinoamérica Copa_del_Mundo_de_Esquí_Alpino_de_2009_10 Courtetain_et_Salans Dina_de_marco Corte_suprema_de_los_estados_unidos Cronologia_de_la_colonización_de_America_del_Norte_(1600_1699) Dana_DeArmond Crisis_de_identidad_(psicología) Dracaena_ferrea Derbi_gallego Dinophysiaceae Cultura_de_Dinamarca Durango_(México) Economia_de_Bután Cucumis_eumelo_subsp._cantalupa Cuerpo_de_Blandengues Distrito_de_clamecy Alstroemeria_chilensis César_Roel_Schreurs DC-XA Amayé-sur-Orne Diclorvos Copa_Mundial_de_Futbol_Sub_16_de_1985 E.R.P. Altagracia_Martinez Alfredo_de_Falloux Donax_flexuosus Debito_cardiaco Economía_de_escala American_skin Dictadura_civicomilitar_argentina Diciembre_de_1954 Cuarta_División_Orgánica Echinocactus_hamatus Cueva_de_La_Estación Desafiando_la_gravedad Creches_sur-Saone Dossinia_marmorata Días Convento_de_Las_Brígidas_(Lasarte_Oria) Damas_de_Conway Dewi_Persik Delphinastrum_elatum Cuneolininae Deríctido EMac Distrito_de_Nisporeni Cyaneolytta_coeruleata

html map