Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Caballo_americano Canarium_reticulatum Celda_de_yunque_de_diamante Carrick-a-rede_rope_bridge Cereus_polylophus Banos_de_montemayor Bohren_&_der_Club_of_Gore Castro_de_las_labradas Bandera_de_qatar Cascada_de_Jagala Catedral_Familiar Baltimore_Bullets_(1944–1954) Campeonato_Mundial_de_Ajedrez_2013 Barbosella_dolichorhiza Cesar_Carignano Cementerios_(estacion) Baronía_de_la_Andaya Caserío_Irazugoikoa Bufferéo Baldomiria_chloridiformis Callionymus_octostigmatus Barty_Crouch_Jr Chant_Mozarabe._Cathedrale_de_Tolède Aúl Bromus_inopinatus Bela_Tegeuse Bonao Brothers_of_Destruction Basilica_de_San_Apolinar_in_Classe British_Academy_of_Film_and_Television_Arts Campanilla_pobre Cannabich Barlaam_de_Calabria COX-2 Burgesses Balvi Campeonato_Mundial_de_Ajedrez_1937 Castillo_de_Ruaya Centro_Poblado_"Villa_San_de_Quilla_Ayacucho_Peru Cappy Canangium_scortechinii Caruel Carretera_Princes Bifora_dicocca Celula_sanguínea Carlos_Hernández_(tirador_con_arco) Beitar_Jerusalem Bachillerato_Europeo Callogobius_hastatus Canton_de_Eu Banksia_dactyloides Batalla_de_Ðien_Biên_Phu Castagnaccio Bandera_del_estado_aragua Bcn_competicion

html map