Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jasminum_anastomosans_var._silhetense Lista_de_Gobernadores_de_las_colonias_italianas Irenepharsus Karl_Fritsch Joan_Ventosa_i_Calvell Instituciones_de_Francia Las_Memorias_de_Sherlock_Holmes Liga_de_Campeones_de_CONCACAF Kazánskaya_(Krasnodar) Jacques_de_Bourbon Lago_Vembanad Javier_Lopez_Narvaez Jasmin_(poeta) Jose_Ignacio_Garmendia_(futbolista) Kamanche István_Csizmadia La_espia_que_me_amo_(novela) Kondrati_Ryleyev K.S.V._Waregem Juan_de_Yepes_Alvarez Kyrre_Grepp John_el_Rojo John_Edward_Sowerby Jose_Lopez_Rubio Kaki Jules_Méline Langosta_(crustaceo) Jose_de_Acosta Leopoldo_Moreau José_Vicente_Lledó La_tentación_vive_arriba Ire_le_Sec José_Luis_González_Quiros Lansing,_Míchigan Kites Kurenai_Sanshirō Lanzadardo José_Librado_González_Castro Kastro_Team Jose_Pardines Justin_Ahomadegbe_Tometin Jose_Calixto_Martínez_y_Moreno KC-707_Aguila La_Rioja_(Argentina) Kryptopterus_lais Isabel_Cuchí_Coll Lanín_(volcán) Jose_Maria_Plans_y_Freyre La_Celle_(Puy_de_Dome) Jose_Alberto_Mendonca_Paulino Las_Cronicas_de_Narnia:_El_sobrino_del_mago Jonathan_Knight Khalil_Al_Ghamdi Isabel,_mi_reina Knodus_megalops

html map