Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Francesc_de_Borja_i_Moll Estación_Geumho El_Otro_(psicoanálisis) Formula_de_De_Moivre Familia_Rubashkin Era_Ten'ō El_Guzman_de_Alfarache Flor_de_Paris Erasmo_Palma Escudo_de_bermudas Fagocitocis Filosofia_de_la_tecnologia Faisan_vulgar Estimulacion_oral_de_los_pezones Ervum_bithynicum Fountain_(Carolina_del_Norte) Fairview_(Nueva_Jersey) Forever_Young El_caso_de_los_anonimos Elisa_Montés Eroles Fernando_López_Cárdenas Francisco_Jose_Mugica Espera_al_último_baile_2 Emilio_Augusto_Goldi Estereocentro Francisco_javier_oliva Eriophorum_gracile Filosofia_tibetana F.C._Arouca Eurovisión_1960 Fernando_Sanchez-Drago Elecciones_al_Parlamento_de_Cataluna_(1992) Factor_antinutricional Far_west Florelle Eisbrecher_(album) Fernando_Fernandez_Urosa Felipe_Sanchez_Román_Gallifa Es_la_economia_estupido Eleutherios_Venizelos Estación_awai Emil_Mangelsdorff For_the_Glory_of_Nothing El_Ferrol_(La_Coruna) Eucalyptus_gunnii_var._acervula Filesystem_in_Userspace Felix_Leclerc Estación_de_Pont_de_Levallois_Bécon Francisco_Antonio_de_Agurto Francisco_de_Madina Fl._Bras._Enum._Pl. Federación_Tunecina_de_Baloncesto Francisco_Antonio_De_Zela Epidendrum_guttatum

html map