Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Selección_de_rugby_de_España Torelli Salon_de_la_Fama_de_golf Sifaka_de_Perrier Sciadophyllum_jacquini Saint_Denis-le-Vêtu Sentencia_Nold So_Divided Simo_Gómez Sollapa Tixcuytún_(Municipio_de_Mérida) San_Diego_Clipper San_Diego_de_Alejandria Tratado_de_Prüm Steindór_Andersen Svobodni_(Pávlovskaya,_Krasnodar) San_Miguel_(desambiguación) Sarothamnus_striatus Skálholtsbók Shobogenzo Television_de_Corea_del_Norte Seminci Teoria_X_y_Teoría_Y Sociedad_tipográfica_griega The_End_(MGS) Serreta_(Angra_do_Heroísmo) Tokusou_Sentai_Dekaranger Telefonía_móvil_3G Sistema_financiero_global Spilornis_cheela Sennecey_lès_Dijon Teledramaturgia_francesa Smith-Ninth_Streets_(IND_Culver_Line) Siglo_XXXIV_a_C. San_Felipe_Orizatlán Tamazula Sir_Andrew_Smith Sinfonía_n.º_39_(Mozart) Sanguisorba_major The_Planiverse Tochigi,_Japon Saint_Germain_de-Clairefeuille Torneo_de_Marsella_2013 Saint-Denis-du-Behélan Saint_Didier_(Côte_d'Or) Songs_for_the_siren Sílaba_abierta Santiago_Múnez Taphinellina_minuta Sammichele_di_Bari Stadion_Pecara Singles_de_Savoy Silvio_Rodriguez_Dominguez Senal_Real_de_Aragón Titanotylopus

html map