Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Blissidae Cementerio_general_de_santiago Campeonato_Sudamericano_de_Natación_de_1952 Castrillón_(Boal) Bobsleigh_en_los_juegos_olimpicos_de_chamonix_1924 Burgh_St_Margaret Batalla_de_Blenheim Buxieres_sous-les-Cotes Catalán_salado Caprifolium_hispidulum Bugambilia_(pelicula_de_1945) Bard_lès_Epoisses Castelões_(Vila_Nova_de_Famalicao) Bulat_S._Okudzhava Campeonato_de_Wimbledon_1952_Individuales_Masculinos Cassius_(grupo) Bertoldo_de_baden Basilica_de_los_Santos_Hermanos_Mártires Canton_de_Eyguieres Cereus_bahiensis Biometría Billy_Kenville Castillo_de_Portumna Cepillo Brownsville_(Florida) Banjo-tooie Bignonia_tabebuya Castisent Biblioteca_y_Archivo_de_la_Universidad_Autonoma_de_Madrid Bólido_de_Vitim Bailables_№_3 Campeonato_Sudamericano_de_Rugby_1958 Brassia_maculata Canton_de_Froissy Béchamps Carlsen Batalla_de_medina_de_rioseco Campylodon Beta_orientalis Bahia_de_Lamon Boris_Godunov_(opera) Carl_Gauss Batalla_de_Ayohúma Belleraca Belinda_washington Casa_consistorial_de_azkoitia Balesmes_sur_Marne Bálsamo Cerro_Patiño Carlos_Buell Brujas_FC Betsabe_(nombre) Baltimore_County_Public_Schools Bignoniaceae Bellcaire_d'Empordà_(Gerona)

html map