Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alejandro_Bocanegra_Montes Veleño Víctor_Calvo-Sotelo Cissus_endresii Cochranella_megista Conquista_espanola Aeropuerto_Internacional_de_Windhoek_Hosea_Kutako VoIP Vitamina_B1 Akysis_manipurensis Adriaen_Thomasz_Key Wuzú_gōnghe Conrad_Hilton Comando_de_Aérodromo_A_(o)_6/XII Ada_Cóncaro Zoológico_de_São_Paulo Villanono Agencia_Andaluza_de_Promocion_Exterior Agáricus Condado_de_Rosellón Adios_Sui_Géneris_Parte_I Afidavit Wikipedia_en_neonoruego Vicuna Congregación_de_Solesmes Aborto_en_España Conjunto_de_partes_de_un_conjunto W_Clement_Stone Chattanooga_(Oklahoma) Akysis_pulvinatus Como_Hermanos Xosé_Manuel_Esperante Charles_Dillon_Perrine Via_tuberoinfundibular Vauxhall_Calibra Acjachemem Vee-Jay_Records Agrotis Alberto_T._Rasgado Víctor_Yanukovych Voivodato Villingen-Schwenningen Achitabla_de_culebra Vinicio_Gomez Contaminacion_del_agua Condado_de_Wyandotte_(Kansas) Adolfo_Hohenstein Villa_General_José_Tomas_Guido Administracion_en_odontologia Viborg_FF Vedran_Smailović Constituciones_de_Mexico Alberto_Garrido Xabier_San_Martin Vicent_Andres_Estelles

html map