Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Sardineras_verdes Secretaría_de_Turismo_(Argentina) Samsung_SM3 Saint-Alban-les-Eaux Tahara San_juan_de_yancolpa Servicio_Oficial_de_Difusion_Radiotelevisión_y_Espectaculos Tom_Burns_Maranon The_Rescuers_Down_Under The_Flamingo_Kid Tomillo_morisco Tikitoke Santa_sangre_(reliquia) Serapicos Stedelijk_Museum Tatiana_Nikoláyevna_de_Rusia Saddam_Husayn_Abd_al-Maŷid_al-Takrītī Salus_Futbol_Club South_Park:_Chef's_Luv_Shack Stevin_Smith Secretario_General_de_la_O_N.U. Telcagepant Segunda_Guerra_de_los_Cien_Años Selección_de_handball_de_Serbia_y_Montenegro Santuario_de_la_Virgen_del_Cid Teodegonda Semillero_picogrueso Serguéi_Timoféievich_Aksakov Sabinas_Hidalgo_Nuevo_León San_miguel_de_valero Throup Sargadilla Sigaión Toury_Lurcy Savigny_sous-Mâlain Saint_Martin_le_Chatel San_Antonio_Tzacala Stanislav_Varga Traca Torneo_Juvenil_de_la_CONCACAF_1962 Sheridan_(Oregón) Tipo_de_datos_algebraico The_Housemartins Sport_(periódico) Sauveterre_de_Guyenne Si_-_Detras_de_las_paredes Scutia Scaldwell Sna_jtz'ibajom Temporada_1952_de_Fórmula_1 Tercio_de_Salamanca Tavertet_(Barcelona) Sociedad_de_Practica_de_los_Tres_Principios_del_Pueblo Saint_Andre_de-Double Tratado_anglo_irlandes_de_1985

html map