Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Dunckerocampus_dactyliophorus Amara_pulpani Aln Corriente_de_Australia_Occidental Derecho_a_acrecer An_Enemy_of_the_People Economia_de_El_Salvador_en_las_Provincias_Unidas_del_Centro_de_América Cordon_litoral Amanoa_divaricata Cráter_Seidel Aloe_granata Djemaa_el_Fna Corporacion_Deportiva_Atletico_Nacional Distrito_electoral_de_Brenna_(condado_de_Wayne,_Nebraska) Descarboxilación_de_Krapcho Convento_de_Madre_de_Dios_(Sanlúcar_de_Barrameda) Distrito_de_Sants-Montjuïc Alvin_and_the_Chipmunks_3:_Chip-Wrecked Denis_Golovanov Corticarina_eichlini Alquería_andalusí Aliviadero Edificio_el_Capitolio E-learning Delicias_(ciudad) Dia_del_Amigo DockSud Distrito_IX Copa_Mundial_de_béisbol Cruz_Roja_y_Media_Luna_Roja_Internacional Designado Alvaro_Arzú_Irigoyen Dactylispa_zumpti Diocesis_de_Tarragona Cubillejo_de_Lara Almáciga_(Anaga) Dragutin_Karoly_Khuen-Héderváry Crucifixion_(Masaccio) Cristina_Sanchez_Andrade Alestra Diegten Curuzu_Cuatiá Dolores_(municipio,_España) ECB_AT91 Copa_de_brasil_de_waterpolo_masculino DMCA_Acta_de_derechos_de_autor_"Milenio_Digital" Alzamiento_de_la_Union_de_Cortes_Islamicas Edificio_del_315-325_West_36th_Street Den_Helder Dinastia_Liao Cortes_Honduras Diego_Cardozo_(futbolista_uruguayo) Distrito_de_Llama_(Áncash) Corte_Suprema_de_Japon Desafio_(album_de_Baron_Rojo)

html map