Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Hippeastrum_granatiflorum MonBen_S.p.A. Mohamed_Ali_Yousfi Atmósfera Moritz_(cerveza) Guillermo_Sepulveda Atriplex_smithii Hi_5_australia Arturo_Gutiérrez-Zamora_Tejeda Horizons_et_debats Morabatin Hospital_General_(estacion) Henkell_&_Co. Ateneo_mercantil_de_valencia Gustavo_Gonzalez Aurora_Alonso I_Internacional Monsters_vs_aliens Arrondissement_de_Thionville_Ouest Mondim_de_Basto Austin_(arkansas) Huechuraba(estacion) Avenida_Álvarez_Thomas Hormiguero_crestado Hombre_de_las_narices Góndola Mordellistena_aemula Antonio_Bentín Hermandad_de_Humildad_y_Paciencia_(San_Fernando) Hiperracionalidad Anisosperma Andreas_Sigismund_Marggraf Haplogrupo_E_ADN-Y Hydrochaerus_tapir Heliografo_(meteorología) Gyrus_lingualis Idioma_Español Monolepta_erythromelas Homomórficas Guillermo_Néstor_Mastrini Heroe_de_los_vientos Hijos_de_la_ira Hypsoblennius_gentilis ISO_3166-2:CH Moreno_Ocampo Anaxarcha_intermedia Hashioki Hull_City_AFC Hugo_Viana Austroamericium Hijos_de_dune HOD_4 HD_82943_c Guaraní_(municipio) Ibn_Quzmán

html map