Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Pieter_Hellendaal Netta_peposaca Músculo_estilofaríngeo Palacio_Nacional_de_Barcelona N_I._C. Niño_de_Marchena Plectrophora Pleurothallis_sect._Chaetocephala Pechenegos Objeto_Herbig_Haro Neusticomys_peruviensis Nuno_de_guzman Peripterygium Museo_Histórico_de_Lota Plataforma_Democrática Oncidium_limminghei Phillip_Dick Myzostomida Poidium_rufum Pagasarri Ponsan-Soubiran Otto_Ludwig Neomammillaria_patonii Museu_Diocesà_de_Barcelona Patricio_Olavarria Nizni_Tagil Pomacentrus_limosus Old_Boys Perrine_sin_familia Pkmn Periodontologia Parque_nacional_Nymboi-Binderay My_Funny_Valentine Physalis_galapagoensis Navy_Yard_City_(Washington) Nasáu Musicas_de_la_prehistoria Myotis_aelleni Mutaciones_genomicas Pedro_Vazquez_de_Acuña Okudzhava Nicoliţă Port_Bo_de_Calella Nara_Narāyaṇa Nicolo_dei_Mendicoli Pkgsrc Otok Porrum_sativum Plectroniella Orchis_collina_subsp_fedtschenkoi Pablo_Hernán_Gómez Planta_de_energía_nuclear_Cooper Piedra_Papel,_Tijeras Parroquia_de_Vilacova Plaza_Alonso_de_Ercilla

html map