Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Vchutemas Compañia_Fundidora_de_Fierro_y_Acero_de_Monterrey Chetsun_Sherab_Jungnay Ciclo_de_Trántor Academia_Valentina Châtres Zurab_Sakandelidze Adercotrymidae Vizcondado_de_urtx According_to_Leonard_Cohen_/_Según_Leonard_Cohen Colegio_Nuestra_Señora_del_Carmen_Najera Club_Pucará Yusuf_Al-Mutamin What_a_Catch,_Donnie Yuzhni_(Dinskaya,_Krasnodar) Chino_clasico Abruzzi_e_Molise Vamonos_con_Pancho_Villa Agustin_Garcia_Íñiguez Comité_de_la_Cuenca_Hidrográfica_del_Río_São_Francisco Congregación_para_la_Difusión_de_la_Fe Xu_Ke Yusuf_al-Fihrí Condado_de_Auglaize Aeropuerto_La_Greda Confiscación Clash_of_the_Titans_(pelicula_de_1981) Acontista_concinna Agah_Hun Al-Malakia_F._C. Vinales_(Pinar_del_Rio) Aizier Adiantum_amplum_var._concolor Clostridium_tetani Yang_Kwei_Fei Condado_de_Frederick Adrián_Chávez Chinotto_(refresco) Abhay_Ashtekar Cheick_Diabaté Vino_Marsala Wladyslaw_Reymont Acigustre Acido_sacarico Administracion_General Club_Atlético_de_Madrid_B Visions_of_europe Concéntrese_(concurso) Cocina_canadiense Cichorium_esculentum Club_Nautico_Mercury_Bay Clematis_ligusticifolia Valempoulières Viriato_Figueredo_Lora Chrysophyllum

html map