Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Coprimalidad Dawda_Kairaba_Jawara Distrito_Federal_Sur Copa_America_1983 Demografia_de_Islandia Cristina_Fernández-Cubas Czech_Airlines Damallsvenskan Duodecimo_Distrito_de_Paris Diocesis_de_Oca Daniel_Vélez Alisma_arcuatum_var._graminifolium D.L.R. Ales_Mejac Dita_Indah_Sari Cristián_García Dimas_(nombre) Daniel_Brandt Craibia Dinastia_Zweibrücken Copa_Simon_Bolivar_(Bolivia) Creagrutus_mucipu Alvarez_del_Vayo Convento_de_las_Descalzas_(Sanlúcar_de_Barrameda) Diksha_(iniciacion) Edad-mamífero_Colhuehuapense Crisis_de_la_deuda_soberana_europea Dong_Thap_FC Día_Siete Desierto_de_los_Monegros Dinamarca_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_2008 Amiga_CD32 Amós DYLAN Crucianella_squarrosa Discursos_sobre_dos_nuevas_ciencias Distrito_de_Simdega Distrito_de_Jesús_(Huanuco) Cordillera_de_Brooks Digital_Public_Library_of_America Dandy_Nichols Dirceu Distrito_de_Bolesławiec E_323 Discriminación_de_genero Demetrio_Fernandez Cosmos_de_tijuana Código_BIC All_Star_Game_de_la_NBA_2004 Degradación_de_Gallagher-Hollander Amparo_Rubín_Tagle Costo_de_la_teoría_de_la_produccion_del_valor Donato_de_Arenzana Costa_de_Oro_danesa D.R.M.

html map