Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Lewison_Gower José_Ramon_Fernandez_Alvarez Juan_de_Urquia_y_Redecilla Juncus_acutus José_Luis_Pérez_Payá Jean_Mounet-Sully Le_Plessier_sur_Bulles Kasib_Powell Leopardus Lago_de_Ketel John_Lee_Thomspon Lista_de_episodios_de_Natsume_Yūjin-Chō La_delatora Juan_Antonio_Zelaya_y_Vergara Juan_de_San_Martín_y_Gómez Liga_de_Austria_de_waterpolo_masculino Krameria_triandra Instituto_Madrileño_de_Formación Journal_Square-Calle_33_(servicio_del_PATH_-_via_Hoboken) Isabel_de_Borbón_(reina_de_Espana) La_batalla_del_ano José_Antonio_Coderch_y_de_Sentmenat Kepler-90d Las_Garrigas La_Vacazul Lej Joseph_Nyumah_Boakai Karl_Friedrich_Hieronymus,_barón_de_Munchhausen Judai_Yuki Islas_Straggle Liga_de_Curazao José_Antonio_Mases Julia_Louis_Dreyfus José_María_Díaz_y_Díaz_Villaamil Leonardo_Llorens Leopoldia_principis Kleve La_Puebla_(desambiguación) Jouy_en-Josas Juan_Simón_Navarro Juan_Introini La_Playita Juan_I_de_Navarra James_Manning Iván_Pedroso Leyendas_del_planeta_Thamyris Isla_de_Sant'Antioco La_hija_de_Mata_Hari_(1954) Lianoide Julieta_Mabel_Monje_Villa Lamniformes Kosmos_459 Lenguas_Chibchas Jose_Pedro_Perez-Llorca José_María_Moreno_(subte)

html map