Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Petrovichi Parroquia_Leoncio_Martínez Palacio_de_deportes_de_sevilla Myrmeciza_loricata Pernik Phyllomedusa_ecuatoriana Ota_Tokio Partido_Renovacion_Democratica Ocotepeque Operación_de_las_Naciones_Unidas_en_Costa_de_Marfil Piquigordo_de_garganta_negra Planta_de_construcción_de_maquinaria_pesada_de_los_Urales Pajaron_(Cuenca) Paul_Edgar_Philippe_Martin Paco_(la_pelicula) Peninsula_de_Leizhou Musica_para_Guillen Office_of_Strategic_Services_(OSS) Philadelphia_cheesesteak Método_Condorcet Parque_Natural_de_Sierra_de_María_Los_Vélez Phlegmatospermum Pablo_Lugüercio Pepperoni Nepetaceae Neolexis Neuilly_en_Donjon Payaguá Piedra_runica_So_194 NoHo_Manhattan Nicolae_Radescu Partes_por_millón Picavidae Paulina_Lazareno Passarowitz Parque_Nacional_Arroyo_Maria Pais_Vasco_Francia Narthecium_montanum Noriyuki_Asakura Philip_Toll_Hill_Jr. POP Nanteuil-les-Meaux Peapack-Gladstone_(Nueva_Jersey) Pompín_Iglesias Perrecy_les_Forges Nigüelas_(Granada) Pedro_Ignacio_Acuña Petrel_cahow Pala,_Chad Palacio_de_justicia_de_santa_cruz_de_la_sierra Pierre_Donders Natación_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Moscú_1980 Oh!_Susanna Oficial_(desambiguación) Pingraea_angustifolia

html map