Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Tirso_de_Aviles_y_Hevia Saint-Raymond Sitios_Ramsar_en_Mexico Tlalocohyla Subvencion_(desambiguacion) Tarjeta_aceleradora_de_gráficos Sentinel_R.1 T_D_A. Teatro_Palacio_Valdes Seleccion_checa_de_fútbol Tokyu_Hands_Inc TV_RED Sagauli Teatro_Nazas Sheppardia Sermaise_(Maine_y_Loira) Sukrü_Saracoğlu_Stadium Suzanne_Stokes Saint_Flour-de-Mercoire Santa_Cruz_(Canton_de_Costa_Rica) Selección_de_críquet_de_Perú Talifolina Tornadizo Stolas_helleri Sandro_Rosell Scotty_McCreery Tadorna_cristata Santuario_de_la_Virgen_de_la_Braña Takeda_Nobumori Thetford_Mines Taraxacum_japonicum Stretch_Films Timarcha_balearica Sandra_Llabres_Donadieu Software_As_A_Service Sociedad_mundial_de_ciencia_ficción The_Video_Dead Terremoto_de_Northridge_en_1994 San_Salvador_Futbol_Club Stenoloma Saint_Jacques_de_Thouars Saint_Finbarre Schistocerca Saint_Victor_en_Marche Teorema_de_la_energía_cinética Styrax_ferax Silene_californica She_of_Little_Faith Saucillo_(municipio) Sistema_de_administración_de_documentos Soyeria_paludosa Solidago_tournefortii San_Jose_Clash Skeletons_Album_Sampler Saint_Hilaire_du-Maine

html map