Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

IE_University Anathallis Heimerado_de_Hassungen Arista_(desambiguacion) Helvetoglobotruncana Ichimiya_Unyu Andres_Pacheco HMS_Scorpion_(1910) Aysel Anceriz Mistral_(S-73) Guillermo_de_Normandia Guillermo_(desambiguación) Guillermo_de_Montferrato_conde_de_Jaffa_y_Ascalon Aniquilacion_positron-electrón Ariel_Ramirez Montes_Aurès INI_(extensión_de_archivo) Mojinos_Escozios_(álbum) Ataíde Ayuntamiento_de_parís Anarquismo_y_religion Anet_(Eure_y_Loir) Miquel_Pascual_i_Tintorer Hermann_I_Landgrave_de_Turingia Héctor_veira Ataque_ácido Arve_Isdal IARCE Guillermo_Morphy Arlon Atanasio_Echeverria_y_Godoy Animales_en_el_arte Aurora_Molina Huntington_Desert_Garden Arquidiócesis_de_Oklahoma_City Hector_Simosa_Alarcon Augusto_ruschi Astroarqueología Mosbytoppen Hemistoma_pusillior Arbitro_de_fútbol Gruta_de_Niaux Hierba_del_muchacho Arquidiocesis_de_Puebla_de_los_Angeles Ano_304 Mimbrón Apocalypse_Now_Redux Miramax_Film_Corp. Aspleniáceas Hombre_de_familia Articulación_sacroilíaca Hammond_B3 Astérix_el_galo_-_astérix_la_rosa_y_la_espada Anticuerpo_policlonal

html map