Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Communauté_de_communes_du_Pays_de_Ribeauvillé Virus_linfotropico_de_celulas_t_humanas Cleverbot Wedowee Club_Atlético_Carcaraná Chloroxylon Vehemente Coger_setas Ventriculo_primitivo WCW_Chi-Town_Rumble Construção Aguaderico Abrantes_(Madrid) Aeropuerto_International_de_Malta Condado_de_Jaén Zumaiako_FT Villa_de_Poman Consejo_de_Cooperación_para_los_Estados_Árabes_del_Golfo Vale_de_mendiz Codex_Bezae Agrostis_procera Ailanthus Circunvalacion_de_Granada Agrupación_Ruiz-Mateos Condado_de_walker Acanthopetalus Alcalino WikiBilim Visión_de_San_Pedro_Nolasco Closer_to_the_Heart Comunidad_de_Paises_de_Lengua_Portuguesa Varanus_caudolineatus Condado_de_Palma_del_Rio Chris_Weitz William_of_Ware Cinetica_enzimatica AS-02 Xérez Aguardo Academia_de_arcadia Adela_Fernández_y_Fernández Aglossorhyncha_longicaulis Vaishnavas_gaudíias Conas Vickers_Vanguard Condado_de_Montserrado Xavante WBSAirback Comunidad_de_Estados_Latinoamericanos_y_Caribeños Xose_Clemente_Lopez_Orozco Valle_de_Sant_Nicolau Acrochordonichthys_falcifer Comentario_de_fuentes_de_información_(en_geografia) Ciudad_de_kompung_cham Vasili_Petrovich_Drobov

html map