Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Boiler_Room_Match Betz_le_Chateau Castillo_Palacio_de_Curiel_de_Duero Beowulf_and_the_Critics_by_J._R._R._Tolkien Brigada_de_Aviación_del_Ejercito_de_Chile Brasilis_FC Cavigny Bring_It_On:_All_or_Nothing Canadá_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Helsinki_1952 Bubbling_Under_Hot_100_Singles Bustillo_de_Cea Bachillerato_en_España Bois-l'Evêque Campañas_electorales Brigada_Investigadora_del_Crímen_Organizado Bitoniínos Balzers Bryconadenos Cerro_Pochoco Biologo_molecular CH_(desambiguación) Centurion_romano Champion_(Nebraska) Bressolles_(Allier) Bonitasaura_salgadoi Castelões_(Guimarães) Bajus Cereales Bussy_(Cher) Cecilia_Soto Barbara_(martir) Castor_y_Polux Batemannia_yauaperyensis Cerati_Gustavo Barcelona_(Cataluna,_Espana) Campeonato_Femenino_Sub-20_de_la_OFC Bolloten Aïcha Ballerus_sapa Baden_Wurtemberg Budin_de_tofu Cajanus Banco_Mare_Nostrum Castagnole_Piemonte Batalla_de_pago_largo CCR Bat_Mitzvah Berenjena Chadwick Barrera_indo-bangladesí Calgaco Bythaelurus_incanus Balneario_de_aigues Calamagrostis_ophitidis Centro_(Moca)

html map