Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Lenguas_yuruna Les_Houches Juan_Garcia_Oliver Juan_Espejo_Asturrizaga Juan_Carlos_Reveco Jose_Álvarez_de_Toledo_y_Gonzaga Kylie La_Leyenda_del_Dragón_Shenron Khuddaka_Nikaya Judas_(cancion) Jose_Joaquin_Calvo Koi_suru_boukun La_Panda José_Maclovio_Vazquez_Silos La_marca_de_la_corona José_Suero_Romero Karl_Ernst Kiss_Alive_35_Tour Kerwin_Peixoto Jardin_Botánico_Makino Jose_Munoz_Martin Juan_Carlos_Olave Juan_Diego_Sanchez Jose_Acosta La_Villeneuve_lès_Charleville Jenische Juan_Boste José_Parás_y_Ballesteros Kumamoto_Japón Kaarlo_Bergbom Las_Sombrias_Aventuras_de_los_Chicos_del_Barrio Juego_bayesiano José_Ramón_Gómez_Fouz Jesús_atado_a_la_columna Liam_Butcher Lector_de_tarjeta_chip Khalid_bin_Abdelaziz Kaiserin_und_Königin_Maria_Theresia_(1895) Junta_Permanente_pro_Semana_Santa_de_Popayán James_A._Van_Allen Litvinenko,_Aleksandr Lazkaoko_Beneditarren_Fundazioa Labiobarbus_lineatus La_Orotava Jean_Vigo Juan_de_Andrés Isoelectronica Lachnophorini Iris_chamaeiris La_Chaise Liaoning José_Luis_García_Delgado Islas_Tres_Reyes Jose_Ramon_Valdés La_Montaña_(La_Cordillera)

html map