Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Valvula_de_expansión Cobain Ada_chlorops Xysmalobium Cistus_affinis Actinodium_proliferum Vaux_en-Pré WD_0839-327 Venas_perforantes Consejo_Interuniversitario_Nacional X-men:_La_última_decisión Wwe_superstars_on_wgn_america Vidrio_egipcio Valdes Agust_Ævar_Gunnarsson Cisticercosis Consell_(Baleares) Yerba_manzanillera Wilhelm_Friedrich_Wieprecht Condado_de_Grant_(Nuevo_Mexico) Chenimenil Alberto_López_Aroca Albrecht_Müller Ajat Condado_de_Oceana Vladímir_Bóldyrev Viktor_Sulcic Vena_basilar Vecinos_por_Torrelodones Valeri_Kharlamov Cis_chinensis Verruyes Coeficiente_de_correlacion West_Farmington_(Ohio) Ziriguizo Ahmad_ibn_fadlan Chrotomys_gonzalesi Abadengo Clasico_de_Santa_Cruz_de_la_Sierra Ciudad_Alianza Zubiaur Vegetius Valverde_Enrique Aconitum_bakeri Venancio_Pérez_García Akshapada_Gotama Washington_Boro Vancouver_Washington Comunismo_científico Acetoacetato Conferación_de_Los_Verdes Aguntina Vicente_Carvallo_y_Goyeneche Ahuachapan_(departamento) Volante_propagandistico

html map