Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Buffereo Carlos_María_Casajuana_Palet Cañada_Real_Leonesa Bllede Bruegel_(organización) Catalán_alguerés Bélgica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Chamonix_1924 Bouxieres_sous-Froidmont Benito_Lentini Beauvoir_en_royans Chaostheorie Cardamine_virginica Bustelo_(Chaves) Bedonia Bonaventure_Kalou Canal+_(plataforma_satélite_de_España) Celulas_epiteliales Bubulcus_ibis Biblioteca_Pública_de_Indianápolis-Condado_de_Marion Casablanca_(pelicula) Batalla_de_Debrecen Boerlagella Burguesas Cerceta_de_alfanjes Caouënnec_Lanvezéac Casa_de_Zúñiga Botrydium_aromaticum Batalla_de_Jiquilpan Campeonato_europeo_de_hockey_sobre_patines_femenino Cardenal_Quiñones Billboard_Top_200_albums_chart Barrigada_Guam C.SS.R. Beaumarchés Buen_Samaritano Cervaria_rigida Banca_llena Cessna_205 Bolsa_de_Valores_de_Montevideo_(Sede) Biscutella_virgata Batalla_del_eurimedonte_(190_a_c_) Boletín_Oficial_de_la_Generalidad_de_Cataluña Balam_Agab Candela_Márquez Callialaria_curvicaulis Britney_Stevens Bloqueo_Electrico_Manual Búfalo Cedar_Rock Campeonato_Uruguayo_de_Futbol_2006_2007 Bitoniínos Baltasar_Bermudez Año_1313 Casa_consistorial_de_Santa_Cruz_de_la_Zarza BET-10

html map