Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Departamento_de_Louga Disecocarpus_polygamus Dompierre_sur_Héry Diario_Critica Correncon-en-Vercors Courris Amenemes_IV Convento_de_Santa_Marta Cuantificación_(lógica) David_Noel_Ramirez_Padilla Culebras_Alto_(Puerto_Rico) Cuora_picturata Distrito_de_San_Isidro_(Huaytara) Demarcaciones Diócesis_de_Torreón Cornish_(Utah) Edinson_Vólquez Derecho_de_la_cultura Alonso_Fernandez_de_Cordoba_y_Enriquez_de_Ribera Distrito_de_Los_Santos Cuentalo_tu,_que_tienes_mas_gracia Dicheirotrichus Amblyeleotris_ellipse Dolichos_baueriana Coussin_de_Lyon Despegue_asistido_por_cohetes Digitalis_canariensis Aliados_de_la_segunda_guerra_mundial Alternancia_en_el_poder Devil_in_His_Heart Duque_de_Franco Dina_Hayek Cultura_de_Tabasco Distrito_de_Cadca Cuenca_de_Canada Deves_(campo_volcanico) Algo_a_medias Das_Monster_Aus_Dem_Schrank Do_17 Cutting_Edge_(discográfica) Alférez_de_navío Copa_del_Mundo_FIFA_2010 Division_Norte_(Fiji) Documents_To_Go Distrito_de_Túcume Destilación_reactiva Allendale_(Míchigan) Distrito_de_Topolcany Correlación_cruzada América_kids Del_interior Desert_Guardian Dolph_Starbeam Dilema/Television DUSP16

html map