Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Acceso_alicante_desde_elche Cofradía_de_los_Dolores_del_Puente Abriojo XENA_AM Yurena Abu’l_Hasan_al_Mada’ini Charvaca Afzel. A_394 Winston Adelina_de_Savigny Aeros_1 Africa_Oriental_Británica Agrupacion_Nacional_Putos_Peronistas Conservación_de_películas Windows_Azure Chilita_mazatlanensis Clásica_de_Santoña Colletia Agulles_de_Santa_Águeda Agencia_Valenciana_de_Salud Consejo_Administrativo_de_Navarra Ciruela_peladilla_grande_de_Toro Château_de_Loches Vaisyas Zarza_la_mayor Charles-Augustin_de_Coulomb Villanueva_de_las_Manzanas_(León) Will_Barton Abdul_Latif_Sharif Circus_(album) Choeroichthys_brachysoma William_Bullock Volkswagen_Touareg Conicosia_pulliloba Ahmed_Haşim Akṣapāda_Gotama Alban_Narino Vinarós_CF Constante_II_(usurpador) Combate_de_Mito Alberik_Zwyssig Aeropuerto_Internacional_de_Hong_Kong Abierto_de_Estados_Unidos_2012 Vulpia_pilosa Adolfo_Suarez Chilco Colmar_von_der_Goltz Yeng_Constantino Aeropuerto_William_P._Hobby Abrus_precatorius_var._novo_guineensis Comandante_General_de_la_Marina_de_Guerra_del_Perú Adolfo_Ibáñez Vorpommern Agustín_de_Jáuregui

html map