Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Tomáš_Galásek Sanvignes_les-Mines Sita_(Ramaiana) Semana_Santa_de_Salamanca Templo_Coral The_Sharpest_Lives Shangri_La_シャングリ・ラ Sacrifice_(álbum_de_Saxon) The_Eternal_(album) Schubertia_disticha Teodoro_Fernández_Larrañaga San_Carlos_de_Ancud Saint_Couat-du-Razes Tarapaca_(Amazonas) Templo_de_Bogota Torino_380_W Shofar The_Naked_Gun_2½:_The_Smell_of_Fear San_Julian_de_Cuenca Seleccion_de_futbol_de_Kenia Suite_(Cassado) Sobre_la_cuestión_judia T._A._G. Tomás_de_Figueroa Saxo_barítono Santiago_(provincia_República_Dominicana) Torre_de_Barcelos Thorn Titoniense Sancayo Silene_linophila The_Man_from_U_N_C.L.E. Serianus_solus The_Skeptics_Society San_Juan_de_la_Vega Sainte_Agathe_la-Bouteresse Tahá Software_de_recursos_humanos Sakya_Trizin Someshwar Tarsicio_Herrera_Zapién The_MIT_Press Suleimaniya_Football_Club Templo_de_Nueva_Zelanda Sphaeriestes_virescens Sessions@AOL_(The_Veronicas) Takeshis' Tinguarra_montana Santafe_de_Bogota,_Distrito_Capital Teyá Santa_Iria_de_Azoia Teoria_del_Estado_Estacionario Seix The_Dead_of_Night Tanit

html map