Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

José_Robledo Isla_Harcourt Linea_9_(Metro_de_Madrid) La_Canoa Lebiasina_chucuriensis La_Cruz_(Tamaulipas) Jota_flamenca Lissodema_cursor Lech_Czech_y_Rus Kaos Ley_de_Ciencia,_Tecnologia_e_Innovacion_de_Venezuela Jasper_(Alabama) Ión_hidrogeno Isodeca Jose_Galvez_y_Gallardo Libisoca Joan_Hortalà Julius_von_sachs Jose_Ramon_Lorenzo_Franco Jardín_Etnobotánico_de_Latinoamerica Lenguaje_Definicion_de_Descripción Juan_Gil-Albert_Simon Islas_Cuyo Isla_de_Area La_Rue-Saint-Pierre_(Sena_Maritimo) Juvencio_Nochebuena_Palacios Kurchatov Las_Esquinas Jiri_Karel_Wolker Journal_Général_d'Horticulture Javier_Marino LNBP_2009_2010 Juegos_Suramericanos_Santiago_2014 Jaime_Zudanez Jorge_Oteitza Jose_Fernando_Marques_Martin Las_mil_y_una_.._Américas La_charca_(programa_de_televisión) Jon_Jönsson Kük Joaquin_Bastús Jardín_Botánico_de_la_Villa_Thuret Lauge_Koch Joseph_von_fraunhofer Johann_Muehlegg J2S John_D_Rockefeller_Jr Julián_Palacios_(Camera_Cafe) Kris_Niklison Kong_Kristian La_Jaille_Yvon Juan_Vazquez_Diez Invertebración Lago_Chungará Kakumeiki_Valvrave

html map