Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Comunidad_autonoma_de_Aragón Ciento_veintiséis Chúdovo Colchonero_ruiseñor Clarias_albopunctatus Charrancito_peruano Aderus_varipennis Aeropuerto_internacional_de_asmara Civello Yi-Li_Keng Afi_(álbum) Club_Atletico_Independiente_(Mar_del_Plata) Víctor_Fernández Yo_no_sé_decir_adiós_amor Alcantara_estacion Aldonza_Rodriguez_de_Leon Vacquieres Vuelo_CHT_de_Agni_Air Abárzuza Victors_FC Villárdiga Wachaga Albefeuille-Lagarde Clasico_cruceño Aldo_Bonadei Condado_de_Shelby_(Alabama) Wiwili_de_Nueva_Segovia Con_la_musica_por_dentro Concepcion_del_Uruguay_(provincia_de_Entre_Rios) CompactFlash Aeropuerto_Alcides_Fernández Cobertura_(telecomunicaciones) Alaskan_Husky Westbrook_Van_Voorhis Chemilly_sur_Serein Zwischenzug Comision_Federal_de_Comercio Viviendo_con_fran Concierto_de_Año_Nuevo_de_Viena Aleixo Aconitum_uncinatum_ssp_noveboracense Achnatherum Acacia_furcata Chateaubriant Claudio_Meneses Verilog Xerox_820 Clavecinista Whitewater_(Wisconsin) Ciencia_Politica Comarcas_de_la_provincia_de_Valladolid Ziyi_Zhang Concurso_Nacional_de_Literatura_"Ricardo_Miró" Adam_Szalai Vinos_argentinos

html map