Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alumbre Cyrtodactylus Departamento_del_Nariño Dahlstedtia Demotispa_madoni Copa_Hopman_2011 Diabrotica_synoptica Allières EarthBound Distrito_de_Montluçon Dumas Copa_Campeón_de_Campeones_1955 Copa_Davis_1994 Alelo_recesivo Coronel_Ignotus Ediciones_Dolmen Diego_Figueroa Cosas_Buenas Divorcio_express D_Bus Delta_Hydri Amor,_Amor_(álbum_de_José_José) Dactylorhiza_cyrenaica Ecuación_de_Engelund Copa_Continental_de_Hockey_sobre_patines Alí_Asghar_Faní Amphicoma_dolorosa Daitya Convento_de_Jesús_Maria_y_Jose_(Vélez_Málaga) Douglas_C-54_Skymaster Cronologia_de_las_tecnologias_del_transporte Cras_sur_Reyssouze Creta_(isla) E._G._Marshall Distrito_de_Doda Draize Ambarisha_(rey_visnuista) Cyphon_johni Echinomastus_unguispinus Aloe_supralaevis_var_erythrocarpa Copa_Presidente_Federación_Castellana_de_Fútbol_de_1941 Doundoun Courcelles_sous_Chatenois Cuna_de_Lobos Dragon_barbudo David_J_Mabberley Cultura_de_dinamarca Delta_Aquilae Distrito_de_los_lagos_Masuria Copa_de_italia_de_waterpolo_masculino Alfonso_de_Borbon-Dos_Sicilias_Duque_de_Caserta Cubitán_de_Dolores Cubanismo_(banda) Darron_Daniel_Gibson Crámer

html map