Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Miliki_Jimenez Los_poetas_malditos Mapache_Cohete Luis_Asiaín Premios_Clio Michelle_Manhart Primera_División_de_Chile_1983 Magnum_Photos Mentha_dunensis Mascara_de_Tigre Marshall_D._Teach Luis_IV_el_Bávaro Maria_Coronada Manteola_Sánchez_Gomez_Santos_Solsona_Sallaberry Ramon_M_Castro_(Neuquén) Lobo_(astronomía) Macaronésica Raúl_Othacehé Gorro_frigio Raión_de_Vitebsk Maximiliano_Juan Radioastronomia Radicals_for_capitalism Manuel_de_Moura Quac Rafael_Ruiz_Balerdi Procurador_(caballeros_teutónicos) Maria_Lucia_Hiriart Primera_división_mexicana_1992/93 Marqueses_de_Villarrocha Proyecto_de_psicología Primera_division_española_1989_90 Merseburger_Zaubersprüche María_Alvarez_Tubau Raachermannel Malabia_(Subte_de_Buenos_Aires) Marie-Joseph_Paul_Yves_Roch_Gilbert_du_Motier Microspathodon_frontalis Quiducia_tonkinensis Real_Alcazar Martin_Alonso_Yañez_Pinzon Manuel_Vazquez_Montalban Matrikas Putsch_de_Múnich Razón_corriente Provincia_de_Nazca Ramon_Caamano_Bentín Memoria_cache Lonchestigma Raul_Lavista_Peimbert Puente_Ferroviario_Biobio_en-Coihue Michigan_J._Rana Línea_H8_de_la_Red_Ortogonal_de_Autobuses_de_Barcelona Live_at_Wembley_'86 Malko_Tarnovo

html map