Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Genizah USS_Pampanito_(SS_383) Impaciencia_del_corazón Rosieres_(Alto_Loira) Roperua Roland_Sherwood_"Ernie"_Ball Municipio_de_Hamlin_(condado_de_Brown,_Kansas) Turritis_recta Reserva_Biologica_Jaragua Triadodaphne Ulmaria_pentapetala_var._glauca Union_do_Povo_Galego Ii_gobierno_constitucional_de_portugal SS-26_Stone Ruben_Ignacio_Martínez_Nuñez Ikuko_Tani Tshopo From_a_Whisper Gastronomia_rumana Tripple_bottom_line Triskele Geografia_de_Ucrania Tvcyl Fuerzas_de_Defensa_de_Guyana Gaíl Tropico_de_Cáncer Galería_fotografica_de_Windows_Live François-Fredéric_Lemot Relaciones_Anglo_Espanolas Gaidamachka Frémery Geología_del_área_del_Gran_Canon Municipio_de_Fishing_River_(condado_de_Ray,_Misuri) Rocles_(Ardeche) Fábrica_de_ametralladoras_de_Kovrov Remer_(Minnesota) Universidad_Técnica_de_Darmstadt USS_Altamaha U-HID VI_Legislatura_del_Congreso_del_Estado_de_Colima Galium_spurium_var._echinospermum Geshtu-e Indolpium_thevetium Triunfo_de_San_Rafael_de_la_Plaza_de_la_Compañía Geranium_sylvaticum_var._alpinum Go_Sakuramachi Río_Liffey Municipio_de_Roodhouse_(condado_de_Greene,_Illinois) Ricardo_Saenz_de_Ynestrillas_Martínez Gagnac_sur_Garonne Ribeirinha_(Angra_do_Heroismo) Unfaithfully_Yours Ribaute Universidad_publica_de_técnica_aerospacial Municipio_de_Barto_(condado_de_Roseau,_Minnesota)

html map