Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Martin_Butzer Gramatica_rusa Psi-Ops:_The_Mindgate_Conspiracy Qualedro Luis_III_de_Borbón_Condé Graciano_el_joven Lobetanos M.Peck Martín_Leandro_de_Costa_y_Lugo Logarítmica Gobierno_asambleario Los_tres_mosquiteros Miguel_San_Sebastián Manuel_González_de_la_Parra Mangghyshlaq Quesos_de_Espana Micheal_Ó_Cléirigh Magaly_Alabau María_Luisa_de_Borbón-Parma_(princesa_de_Sajonia) Manuel_Isaias_López Martín_Miguel_Navarro_Moncayo Lupo_Quiñónez Ray_"Crash"_Corrigan Maria_Soraya_Sáenz_de_Santamaria_Antón Mar_Peruano Gomphocarpus_torreyi_var._xanti Léon_Borgey Mar_de_Cortés Príncipe_Elector Provincia_de_Bolivar_(Perú) Pueblo_de_atirro Macuilatl Pteroptychia Mierda_(desecho) Martín_Guevara_Trevino Rebeca_(nombre_bíblico) Gofaresk Mejit Memé_Cáceres María_Amalia_de_Austria Miguel_Catalan_Gonzalez Menahem_ben_saruq Meyzieu Microrregion_de_Catalao Línea_81_(Córdoba) M_L_N_V. Puerto_paraná Luis_Aloy_Vidal Puerto_de_Burgas Manuel_Benitez_El_Cordobés Puente_Adome Mando_de_Formacion_y_Educación_Aerea Punta_de_Cato Los_Ángeles_(Madrid) Gran_Premio_de_Gran_Bretaña_de_1950

html map