Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Nikon_F50 Patrón_de_Embarcaciones_de_Recreo One_Canada_Square Mystic_Order_of_the_Temple_of_the_Rosicrucian Pajas_Blancas Ortografía_de_la_Real_Academia Panax Penas_de_los_Gitanos Panhard Pierre_Gasly Otón_I_de_Montferrato Nina_moza Nousse Naomi_Hunter Pez_Beta Perez_de_la_Riestra Operación_Trueno_Inmediato P:CLM Paul_Alo'o Olmedillo_de_Roa Philip_Ifil Peter_Ho Plano-secuencia Parque_Avellaneda_(Tucuman) Oberwart_Gunners Oberhof_(Argovia) North_American_P_51_Mustang Porter_(Metro_de_Boston) Napoleón_Baccino_Ponce_de_León Panfilo_Narváez Oxalobacter OMGI Nokia_N900 Philipson Ofrenda_de_frutos_(Zaragoza) Pedro_de_Alcantara_Téllez-Giron Noruega_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Turin_2006 Pinto_pollo Oxera Persicaria_hydropiper_ssp._hispida Paz_de_riga Playa_de_Carril Polytaenia Pocahaunted Portulaca_fosbergii Perico_Sala Paz_Fernández_Felgueroso OpenBGPD Noreuil Operación_Weiss Pedro_Aizpurúa_Zalacaín Muḥammad_ibn_Musa_al-Ḵwārizmi Neutralidad_tecnológica Parque_Nacional_Canon_Negro_del_Gunnison Parque_nacional_natural_Islas_Corales_del_Rosario_y_San_Bernardo

html map