Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jose_Fernandez_Arteaga La_Boissière_(Hérault) Joan_Vinyoli Juan_Bono Juan_Alonso_Pérez_de_Guzmán_y_Zuniga Juan_Carlos_de_Lara La_tarantula_del_vientre_negro Kaniel_Dickens Literatura_cientifica Joan_Pellicer_i_Bataller Lista_de_los_modelos_de_Macintosh_agrupados_por_CPU John_Travolta Instalaciones_deportivas_de_León_(España) Labeobarbus_mbami Juan_de_Santo_Matía Lachnagrostis_chamissonis Liga_Total_Cup Jefferson_Valley-Yorktown_(Nueva_York) La_Union_(La_Unión) Katherine_Ann_Moss Lista_de_las_lineas_del_metro_de_Nueva_York LCM_1E Jose_Lopez_de_Enguídanos Juan_de_Chelles Kniphofia_micrantha Jorge_Ramos_y_su_banda Lenguas_mixe-zoqueanas LEd Lejanía_(álbum) Jose_Luis_Romero_(futbolista) Invasión_de_Polonia_en_1939 James_Scott,_1._duque_de_Monmouth Liriomyza_huidobrensis Johnny_Mercer Khwaan José_Maria_Finat_y_Escrivá_de_Romani La_casa_deshabitada Jose_Conde Liga_Montense_de_futbol La_Veta_(Colorado) Karl_Hess Libio_fenicios Lisandro_Olmos_(Buenos_Aires) Karl_Karmarsch La_Bazoche-Gouet Juan_Donoso_Cortes,_marqués_de_Valdegamas Jorge_Fernando_Luco_Urzua Kilbride LAGEOS Lista_de_episodios_de_Melrose_Place_(2009) Jacob_Jordaens Kuni_no-toko-tachi-no-kami Kullaberg Juan_José_Arreola_Zuniga Islas_Espóradas

html map