Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Flora_nectifera Envasado_al_vacío Festejo Estación_Tortugas Enrique_Rajoy El_mundo_de_Odiseo Febrero_de_2006 Federacion_Nacionalista_Canaria Formas_de_energía Exosoma_speciosum Elastomeros_termoplasticos Engañada_(telenovela) Elecciones_de_Baden-Wurtemberg_(2006) Flashback_(pelicula_1969) Ferocactus Elecciones_al_Parlamento_Vasco_(1980) El_árbol_del_bien_y_del_mal Estadio_Lic_Eduardo_Vasconcelos Finales_de_la_NBA_de_1996 Franco-canadiense Engines_of_Creation Eleazar_Huerta_Valcarcel Fernando_Puras_Gil Empetrum_maclovianum Epicauta_dusaunlti El_Pensador_Mexicano Federación_Española_de_Pencak_Silat El_juego_de_Ender_(pelicula) Eimeria Espada_jineta_de_Boabdil_el_Chico Escuela_Superior_de_Música_de_Cataluña Formulas_de_tratamiento Falso_antequino_de_Tan Emboscada_de_Alsheim Espacio_vectorial_topológico Eduardo_Roldan_de_Aranguiz_Lopez Ermita_de_la_Magdalena_(Erandio) Elecciones_generales_de_Zambia_de_1988 Federico_Tieck Enlaces_π Festival_de_cine_latinoamericano_de_toulouse Formas_L Estados_Financieros Frank_Marth Fernando_II_emperador_del_Sacro_Imperio_Romano-Germánico Eruca_stenocarpa Elecciones_a_la_Asamblea_de_Madrid_(2003) Francis_Bacon_barón_de_Verulam Fluctuacion Eesti_Rahvusringhaäling Fractura_de_Essex_Lopresti Elecciones_europeas_de_2004_(Eslovenia) Elecciones_parlamentarias_de_Chile Fear_and_Loathing_in_Las_Vegas_(pelicula) Esgrima_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Estocolmo_1912

html map