Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Jonzier-Epagny Jesus_Arambarri_y_Garate John_Tovey La_Guía_del_Cómic Las_Snares Janto_(ciudad) Jorge_Suárez_(actor) Letra_devanagarí Khalid_Ismael LGAI_Technological_Center_S.A. Leonor_Gonzaga La_Cienega Javier_Chacón Let_It_Be_.._Naked Judeo-bereber José_Osorio_Navarrete Lagrange_(Indiana) Lack_of_Comprehension Karissa_y_kristina_shannon John_T_Brush Kasas_Tamás Islas_Roca_(Palau) LGAV Lago_Apo Keniata Kim_Sŏng-ae Janenschia Invencible_(1810) Krasimir_Balakov Limon_(ciudad,_Costa_Rica) José_Granda_Esquivel Levski_Sofia Jardin_Botanico_de_Jerusalén La_Agüera Keisha_Jeffrey Linea_45 Lasión Lenguas_lendu-mangbetu Legislatura_de_la_ciudad_de_buenos_aires José_Garcia_Guardiola Julio_Avelino_Comesaña La_bella_durmiente_(1959) Into_Eternity La_Leyenda_de_La_Mancha Kintzheim Juncal_(serie_de_televisión) Isla_de_Champinoit Jose_Tomás_Urmeneta Joaquim_de_Miró Ktenosachne_tenerrima Kristina_Paner Las_Palmas_(Cordoba) La_Ville-aux-Clercs Joaquín_Luco_Valenzuela Karakuri_Doji_Ultimo

html map