Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Marc_Goos Mercado_del_plata Gran_Premio_de_Mónaco_de_1998 Lorenzo_Kom'boa_Ervin Livry_sur_Seine Reaccion_compuesta Línea_37_(Buenos_Aires) Mautodontha_zebrina Manuel_Pamić Pyrgulopsis_pecosensis Lute_Olson_Award Lophobios_terracina Puppet_master Miguel_Íscar_Juárez Primera_Circunvalacion_de_Granada Gonatostemon Mesembryanthemum_julii Puente_Duero_(Valladolid) Procol_Harum_(álbum) Pseudocryptopone Miho_Fukuhara R_Br. MTV_RMA Luz_maria_zetina Manuel_Jesús_Baquedano_González Randall_J._Bayer Martin_Aguirre_Perez Melilotus_macrorhizus Ramón_Tenreiro_Rodríguez Raimundo_Pastore Ramon_Diaz Manzanilla_romana Puente_sifon_de_Huelva Real_Sociedad_Española_de_Química Provincia_de_Guantanamo Radio_Castellón Mantecado Rebelión_Tzeltal_de_1712 Programacion_imperativa Ravn Luma_dasyblasta Ranking_FIDE Mariano_Echenagucía Marcela_Del_Valle Ramon_Sabates_i_Massanell Lou_Scheimer Margarita_(Italia) Pérmico_Superior Ratona_australiana_blanca_y_negra Lubbert_Ybele_Theodoor_Westra Gokkun Rancho_Johnson-Taylor Marco_Emilio_Papo Maccabi_Petah_Tikva_F_C. Matehuala_(municipio)

html map