Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

La_nariz Insurgencia_islamica_en_Arabia_Saudí Isla_Balta_Ialomiţei Las_aventuras_del_Barón_Munchhausen_(película) Lea_Sepsel Jan_Jönsson Jose_Machinea Laura_Kinney Lepidochelys Juan_de_Maldonado José_Maria_Queipo_de_Llano,_conde_de_Toreno Liga_de_Aislamiento_Quarren Juan_de_Solís_(desambiguación) Journal_of_the_American_Chemical_Society J1943_The_Battle_of_Midway Kandake Leroy_Lita La_Balme-de-Thuy La_fuerza_del_destino Leucocharis_loyaltiensis Joyas_de_la_corona Isla_Clump Jesús_María_Alkain Jean_Francois_Mattei_(político) Kai_Nielsen Ley_electoral_de_italia Jose_Maria_Gil_Albert_Velarde Joseph-Adelard_Godbout Ley_de_Reinversion_y_Recuperacion_de_los_Estados_Unidos_de_2009 Juegos_Olímpicos_de_Sidney_2000 La_Valletta Kunio_Iwatsuki Julio_Gallego_(actor) Lagrimas_De_Amor Journal_officiel_de_la_Republique_francaise Jose_M._Hernández Libertad_de_circulación La_tia_Tula Jackson_(Míchigan) Lankaphthona_micheli Jean_Baptiste_Loeillet_de_Gante Jérémie_Galland La_ciudad_de_Nueva_York_contra_Homero La_Ciudad_Eterna_(pelicula_de_1923) Liga_de_Béisbol_del_Noroeste Le_Gué-de-la-Chaine Jean_Armand_de_Maille-Brezé Lateri Juana_la_loca..._de_vez_en_cuando Libava La_Sirenita_2 Letech Lisboa_Navigators Licenciatura_en_Ciencias_Geológicas Islas_Caimán_en_los_XXI_Juegos_Centroamericanos_y_del_Caribe

html map