Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Barrio_Grandoli Camelin Caffrogobius_caffer Canvis_Ltda Bambola Brime_de_Urz CD-46_11540 Cantón_de_Perpinán-4 Brassica_lativalvis Cacatua_de_Butler Cephalophus_niger Centro_histórico_de_Berna Bernardo_moreno_de_pedrajas Captación_de_fondos Cerro_Yarigua-a Balseiro Centaurea_jacea_subsp._jungens Cat._Fl._Venez. Bellis_prostrata Carlana Bethany_(Oregón) Chagatai Carniguelos Camerun_en_los_Juegos_Olímpicos C.H.G.Pouchet Californio Chakra_(Naruto) Ben_Yauad Biblia_de_gutenberg Cerámica_de_bandas Bombycoidea Brahman_(dios_hindu) Calicreína Centro_SCOP_(estación_de_Metrobus) Barrio_Los_Remedios_(Sevilla) Campeonato_de_Wimbledon_1966 Bolsa_de_Valores_de_Montevideo Campeonato_colombiano_1994 Bob_Orton_Jr Carrier_sense_multiple_access_with_collision_avoidance Batería_de_plomo-acido Bifrenaria_tetragona_var._umbrophila Cardo_oloroso Bruno_Siebert BWR Cantón_de_Perpiñan-5 CVP Cercanias_de_Barcelona Calchin Carlos_Dicente Cantón_de_Saint-Rémy-de-Provence Castillo_de_Gibralfaro Cardoso_de_la_Sierra Butoh Brucea

html map