Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Limosnería Las_arenas_del_tiempo José_Pérez_Garcia Jō_Hisaishi Johan_Vonlanthen Joaquín_Villalón_Díez John_Frederick_Miller Laura_Ayres Linea_152B_(Interurbanos_Madrid) Interferometria_óptica Juan_José_Santamaría_Rodríguez José_Cipriano_Andrés_de_Pueyrredón Kraschutzki José_Mario_Martínez_Arroyo Juan_brom Laberinto_de_Fortuna La_clave_(desambiguación) Jose_Antonio_Elola_Olaso Juan_y_Eva Jorge_La_Pira Joël_Dieudonne_Epalle Juncus_czetzii Isacio_Siguero_Zurdo Jagera Joaquín_Torrens_Llado Interglacial_Günz_Mindel Lista_de_episodios_de_Los_Sábados_Secretos Jose_Maria_Neves Instituto_Tecnológico_y_de_Estudios_Superiores_de_Monterrey,_Campus_Puebla Jōwa_(periodo_Heian) La_Neuville_Saint-Pierre Linea_Biwako Jose_Herrera_(futbolista) Islas_Guy_Fawkes Judite_Teixeira Ketchikan_(Alaska) Jose_Miguel_Carrillo_de_Albornoz La_ética_del_hacker_y_el_espiritu_de_la_era_de_la_información José_Ibarra Jordi_Bargalló Laguna_de_cameros Le_Bourg_d'Oisans La_Batuta José_Espiau Jeremias_Lino Izgrev Izquierda_Ecología_Libertad Libros_de_privilegios José_Suero_Romero Kid_Ory Jefferson_Hills Le_Temple_de-Bretagne Isla_de_Restinga Johann_Wolfgang_von_Kempelen Linea_de_alta_velocidad_Perpinán_Figueras

html map